IULIUS CAESAR

Regia: Peter Schneider
Adaptare: Patrick Pacheco

Ah, câte veacuri se va juca măreața scenă iar și iar, în state care încă nu există și-n limbi total necunoscute încă? De câte ori va fi așa, de tot atâtea ori micului nostru grup i se va spune „Bărbații eliberatori ai țării”. (Cassius)

Când Shakespeare a scris aceste cuvinte în 1599, ar fi putut foarte ușor să își imagineze era noastră curentă marcată de anxietate politică. Iulius Caesar este o piesă despre conditția umană și despre cum istoria se repetă, despre răsturnări de regimuri politice, despre pericolele și virtuțile ale unui conducător carismatic, importanța publică a cetățenilor responsabili care cere ca fiecare generație să vadă aceste teme prin prisma momentului lor politic și cultural.

Această producție spune o poveste captivantă și emoționantă despre un joc politic feroce, care aruncă în dezechilibru ceea ce era considerat a fi o lume ordonată și pune un accent unic pe daunele colaterale provocate prin asasinare si revoluție.

De-a lungul secolelor au fost nenumărate producții „Iulius Caesar” și nenumărate moduri teatrale diferite de a prezenta adevărul interior al piesei.

Conceptul lui Peter Schneider a pus într-o lumină mai mare importanța a două personaje ce nu sunt proeminente în piesa originală: un tânăr și impresionabil Lucius care este condus spre consecințe fatale de către greșelile bărbaților și prezicătorul, care este legătura între lumea reală, acorată de mass-media și lumea fantastică, ce reprezinta arca atemporală a istoriei umanității.

Peter Schneider a lucrat cu un grup de artiști români tineri care au creat un limbaj vizual contemporan și provocator, care se mișcă fluid între realitate și supranatural. Distribuția de la Teatrul Național „Marin Sorescu” dă voce imaginilor neașteptate, surprinzătoare și șocante în care decorul, costumele, proiecțiile video, mișcarea, muzica și coregrafia spun o poveste atemporală într-un mediu profund emoționant.

Share:

FacebookTwitterGoogle

Bazat pe traducerea de: Lucia Verona și Horia Gîrbea
Coregrafia: Simona Deaconescu
Video design: Irma De Vries
Muzica: Cari Tibor
Scenografia: Adrian Damian
Costume: Cristina Milea
Lighting design: Daniel Klinger
Sound design: Tom Brânduș
Dramaturgie: Iolanda Mănescu
Regizor asociat: Dragoș Alexandru Mușoiu
Consultant artistic: Laurențiu Tudor
Producător creativ: Elisabetta di Mambro

Distribuția:
Adrian Andone
Vlad Udrescu
Claudiu Bleonț
Cătălin Vieru
George Albert Costea
Gina Călinoiu
Gabriela Baciu
Angel Rababoc
Claudiu Mihail
Alex Calangiu

Tamara Popescu
Eugen Titu
Romanița Ionescu
Ştefan Cepoi
Nicolae Vicol
David Didu
Alexandru Dragomir
Corina Druc
Andrei Nedelea
Luca Moșoiu