ROMEO ȘI JULIETA

după William Shakespeare

adaptare  text: Cristina Chirilă

 

Romeo şi Julieta este povestea unei iubiri absolute şi imposibile, ce se naşte pe fundalul războiului dintre două clanuri puternice. O poveste fără vârstă, prezentă în toate timpurile, în toate culturile.

Romeo şi Julieta explorează sentimentul modern al individualităţii pornind de la experienţa profundă care este iubirea. Cei doi îndragostiţi se regăsesc ca să rămână împreună pentru totdeauna în locul în care lumea convenţiilor nu îi mai poate atinge şi unde tinereţea lor întreruptă cu brutalitate va ramane intactă.

Marile pasiuni ca dragostea, ura, dorinţa de putere agită firele existenţei umane, cutremurându-i echilibrul fragil. În ce măsură suntem liberi să ne alegem drumul? Această întrebare m-a condus să pun în scenă Romeo si Julieta într-o viziune pentru actori şi marionete. Interpretarea noastră îmbină emoţia tragică cu umorul candid şi insolent al păpuşii. Spectacolul Romeo si Julieta – Iubirea mai puternică decât moartea reuneşte actori, muzică live şi marionete mânuite la vedere şi se adresează unui public larg de adolescenţi şi adulţi care se vor recunoaşte cu siguranţă în personajele de pe scenă, în încercările profunde ale primei iubiri.

DISTRIBUȚIA

ROMEODaniel Burcea

JULIETAAna-Maria Caliță

LADY CAPULETCristina Dumitra

CAPULETGeorge Simian

LADY MONTAGUEDaniel Burcea

MONTAGUEAna-Maria Caliță

DOICA – Daniela Ruxandra Mihai

PREOTUL Corneliu Jipa

MERCUTIOGeorge Simian

BENVOLIOMonalisa Toncu

TYBALTCristina Dumitra

VÂNZĂTORUL DE ZIARE Monalisa Toncu

SCENARIUL & REGIA:         IRINA NICULESCU

SCENOGRAFIA:                    VLAD TĂNASE

MUZICĂ și TEHNOLOGIE MARIONETE:      JOHN LEWANDOWSKI

MUZICĂ LIVE:                      GEORGE PUIU

 

 

 

Regie tehnică: Mihai Bălăceanu și Alex Mateescu | Sunet: George Puiu , | Lumini: Adrian Dragomir | Șef producție: Gheorghe Butcă | Costume păpuși: Georgeta Brânzea | Costume actori: Raluca Frățiloiu | Costumieră: Maria Miu

.

Irina Niculescu face parte din generația oamenilor de teatru care au pus fundamentele unei noi concepții asupra păpușarului profesionist, ca un actor capabil să integreze și să practice multiple forme de teatru, de la tehnicile tradiționale la cercetarea modernă în artele spectacolului. A obținut diploma de Master of Fine Artssuma cum laude la Academia de Teatru, Film și Muzică, Universitatea Charles, Praga și și-a dedicat viața profesională teatrului de păpuși. Debutul său profesional a avut loc la Teatrul Țăndărică din București, explorând potențialul păpușii de a transmite emoții, relația dintre actor și păpușă, reunind actori, păpuși, dansatori și muzicieni. Montează spectacole și predă arta mânuirii păpușilor în Europa, SUA, Canada și Taiwan. Este Vicepreședintele UNIMA-Statele Unite ale Americii și membru al Comisiei de Training Profesional UNIMA Internațional.

 

 

Vlad Tănase este artist plastic şi scenograf în teatru de păpuşi, membru fondator al Companiei de teatru de marionete PurAnima şi iniţiator al proiectului de succes „The Rolling Strings”, spectacol muzical cu marionete, inspirat de titanii rock The Rolling Stones, care a avut ecouri deosebite, atât în ţară, cât şi la festivaluri de profil din străinătate. De la începutul carierei sale, Vlad a semnat scenografia a peste 20 de spectacole de păpuşi, lucrând cu personalităţi marcante ale teatrului de animaţie: Cristian Pepino, Daniela Drăgulescu, Marian Sandu, Eustaţiu Gregorian, Daniel Stanciu, Radu Dinulescu ş.a. Vlad este specializat, de asemenea, în pictură murală.

.

Inaugurat la Târgoviște pe 30 ianuarie 2002, Teatrul Tony Bulandra a devenit foarte curând ”Fenomenul Târgoviște” (după cum scria critica anilor 2004-2005) datorită atât echipei de actori și a repertoriului bogat, cât și a numelor mari de regizori care au montat spectacole emblematice pe scena teatrului.

Amintim în acest sens prezența în activitatea sa a unor nume precum: Mihai Măniuțiu, Alexander Hausvater, Horațiu Mihaiu, Kemal Bașhar (Turcia), Suren Shahverdyan (Armenia), Di Travis (UK) sau Dumitru Acriș.

În peste 10 ani de activitate, sub conducerea regizorului MC Ranin,  Teatrul Tony Bulandra a participat cu producțiile sale la festivaluri de teatru din țară și străinătate, cum ar fi: Festivalul Național de Teatru, Festivalul Internațional de Teatru Medieval de la Sibiu, Festivalul de Teatru Scurt – în România, Festivalul de Teatru Experimental Cairo – Egipt, Festivalul Internațional de Teatru de la Trabzon, Turcia, Festivalul Internațional de Teatru IMPACT din Macedonia (Veles), Festivalul Internațional de Teatru MIT Fest din Muntenegru. La acestea se adaugă deplasări cu spectacole la Praga – Republica Cehă, Amsterdam – Olanda, Roma – Italia, Shanghay – China, Stuttgardt – Germania, Lisabona – Portugalia (Teatrul Național).

Unul dintre cele mai importante evenimente desfășurate sub egida Teatrului ”Tony Bulandra” este Festivalul BABEL F.A.S.T – Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului  BABEL. Organizat pentru început în perioada 2007-2009 și apoi reluat cu mare succes în anul 2014, acesta a inclus printre invitații săi companii de renume precum: Teatrul Oskaras Korsunovas (Lituania), Compania Volsksbuhne (Germania), Compania Biuro Podrozy (Polonia), Teatrul Kaze Tokio (Japonia), Teatrul Changpa (Coreea de Sud), Teatrul Național Erevan G. Sundukyan (Armenia) sau Studio Odeon Paris (Franța). Prin întreaga sa activitate, Teatrul Tony Bulandra își propune să contribuie la dezvoltarea unui spațiu autentic de dezbatere și promovare a valorilor culturale europene, care să implice cât mai multe instituții culturale și operatori din România și din regiune.