ULTIMELE DOUĂSPREZECE RESPIRAȚII

Regia: Ionuț Popescu, Gabriela Bobeș

Spectacolul prezentat de catre Compania de Teatru OKaua in cadrul Festivalului International de Teatru Shakespeare 2016 de la Craiova, a tinut seama de faptul ca aceasta editie comemorativa marcheaza 400 de ani de la trecerea in eternitate a “varului” Shakespeare.

Povestea pe care o aduc in scena elevii-actori din Trupa OKaua este construita dupa o idee originala, conceputa de catre coordonatorii trupei Ionut Popescu si Gabriela Bobes.
“Ultimele douasprezece respiratii” este un scenariu fantezist despre ultimele intamplari din viata lui William Shakespeare, aflate chiar din gura prietenilor si colegilor sai mai tineri, actori la Teatrul Globe.

Martorii acestei uluitoare povesti sunt oamenii obisnuiti ai unei cunoscute taverne din Londra anilor 1600, care formeaza o fauna pitoreasca, pusa pe shotii si iubitoare de anecdote interesante din care nu lipseste ingredientul obligatoriu: teatrul.

Trupa de Teatru OKaua a fost infiintata in 2005, la “Liceul Teoretic Al.I.Cuza” din Bucuresti, sub conducerea actorilor Gabriela Bobes si Ionut Popescu – pe atunci profesori la Scoala Europeana Bucuresti.
Trupa a devenit in 2012 – Compania de Teatru OKaua, promovand aceleasi criterii valorice: creativitate, diversitate, performanta.

Incepand din acel an, se organizeaza la Bucuresti – Festivalul National de Teatru pentru Elevi si Studenti OKaua, infiinantat si organizat exclusiv prin eforturi proprii.

Deviza OKaua se pastreaza aceeasi de la inceput: “ Vine cine vrea sa vina, ramane cine vrea sa devina! ”
In cei peste 10 ani de activitate, cartea de vizita a Companiei OKaua s-a imbogatit cu 57 de prezente in competitii nationale si internationale, 164 de Premii (dintre care 25 de Mari Premii) si peste 22.500 km parcursi cu masina, avionul sau vaporul – adica distanta de la Polul Nord la Polul Sud.

Insa, principala componenta a preocuparilor membrilor si coordonatorilor Companiei OKaua ramane posibilitatea de educare, dezvoltare si explorare prin teatru si prin arta in general. De aceea, prezenta Companiei la Festivalul International de Teatru Shakespeare de la Craiova, in cadrul sectiunii “Educatie prin Shakespeare in scoli” , initiata de domnul Emil Boroghina, reprezinta cea mai importanta realizare si totodata cea mai intensa bucurie a tinerilor de la Trupa de Teatru OKaua.