Născut în Prefectura Saitama în 1935, Ninagawa s-a alăturat Companiei de Teatru Seihai ca actor în 1955.

Acesta și-a făcut debutul regizoral în 1969 cu piesa Shinjo Afururu Keihakusa scrisă de Kunio Shimizu. Apoi, și-a stabilit propriile companii de teatru, Gendaijin-Gekijo și Sakurasha. Prima dată, a regizat producția teatrală comercială Romeo și Julieta, în 1974 la Teatrul Nissay.

De atunci, în calitate de cel mai semnificativ regizor al Japoniei, Ninagawa a regizat o largă gamă de producții, rintre care și piese japonese contemporane, piese clasice pentru scenă ale unor scriitori ca Chikamatsu și Jun′ichiro Tanizaki, dar și tragedii shakespeariene și grecești.

În 1983 a regizat prima sa producție europeană, Medea; și de-atunci a pus în scenă cel puțin o producție pe an, în afara Japoniei. Este un memtru al Shakespeare Globe Council în cadrul Globe Theatre din Londra și a fost decorat cu Commander of the Order of the British Empire în 2002.

Ninagawa a primit numeroase premii teatrale și educaționale în Japonia, inclusiv Premiul Asahi, Marele Premiu al Premiilor Asahi pentru Artele spectacolului, Premiile Yomiuri pentru Teatru, și Premiile Kinokuniya pentru Dramaturgie în categoria in categoria individuală, dar și altele.

Ninagawa a devenit Director Artistic al Teatrului Artistic Saitama în 2006 și de atunci a fondat Teatrul de Aur Saitama, care este format din artiști cu vârste de 55 de ani și mai mult, și Următorul Teatru Saitama, un proiect pentru a crește noua generație de actori tineri. În 2010, acesta a primit o medalie de aur de la Comitetul Internațional al Centrului Kennedy. A primit de asemenea și Ordinul Culturii.

Share:

FacebookTwitterGoogle